Siirry pääsisältöön

Traumaattisten kokemusten pitkäaikaiset seuraukset

Kriisipsykologia – traumaattisten kokemusten pitkäaikaiset seuraukset

KUVA 1.



Traumaattisten kokemusten pitkäaikaisia seurauksia esiintyy usein niillä, jotka eivät saa ammattimaista apua trauman jälkeen. Voi olla, että trauman kokenut henkilö on saanut kriisi ensiapua, mutta sen jälkeen ei ole saanut ammattimaista psykososiaalista tukea ja apua. Apua on kuitenkin saatettu hakea lähiomaisilta, mutta ei aina heiltäkään. Tällöin on mahdollista kärsiä pitkäaikaisista seurauksista. Seuraukset ovat kytköksissä traumaattisen tapahtuman luonteeseen.

On tehty tutkimuksia, jotka keskittyvät psyykkisten ja somaattisten oireiden pitkäkestoiseen esiintymiseen. Järkyttävän traumaattisen tapahtuman ja kokemuksen käsittely saattaa kestää puoli vuotta. Mikäli tapahtumalla on suuria vaikutuksia sen kokeneen henkilön elämään voi toipuminen kestää vuosia. Joskus kokonaisvaltaista toipumista ei voida taata tai saavuttaa. Käsittely saattaa olla vajavaista, jos luottamusta ei synny käsittelyyn osallistujien välillä. Käsittely ei etene yhtä tehokkaasti ja tällöin myös käsittely aika saattaa venyä. Toipumista saattaa taas häiritä oma asennoituminen toipumiseen. Jotkut henkilöt eivät vain yksinkertaisesti halua toipua, joten erot toipumisessa on suuret. Osa henkilöistä voi toipua vuodessa, koska on hyväksynyt toipumisen ja sen prosessin. Osa henkilöistä taas ei toivu koskaan, koska ei koe toipumisen tarvetta tai ei pysty käymään prosessia kokonaisvaltaisesti läpi. (Saari 2013)

Traumaattisten tapahtumien seuraukset näkyvät usein henkilön arkipäivässä. Seuraukset yleensä näkyvät ihmissuhteissa, joko niiden laadussa tai puutteessa. Osalla esiintyy myös vaikeuksia perhe-elämässä. Traumaattinen tapahtuma vaikuttaa myöskin työkykyyn. Tämä näkyy esimerkiksi työpaikan vaihtamisessa tai vaikeuksina työelämässä yleensäkin. Työpaikalla haasteena saattaa olla työhön sopeutuminen tai lisääntyneet poissaolot, jotka saattavat johtaa erottamiseen. Koska trauman seuraukset vaikuttavat joka päiväiseen toimimiseen ja kanssa käyntiin, on vaikeaa päästä takaisin elämään kiinni. Elämän ollessa hankalaa saattaa henkilö kärsiä lisäksi traumaperäisen stressihäiriön oireista.
KUVA 2.

Noin 30-40% ei pysty käsitellä traumaperäistä tapahtumaa itse. Tämä osoittaa, että ammattimainen psykologinen tuki on todella tärkeää. Seurauksena ovat edellisessä kappaleessa käsitellyt ihmissuhde ja työelämän ongelmat ja haasteet. Ajatellaan, että aika auttaa käsittelemään asioita ja siksi heille annetaan aikaa. Ensimmäisen puolen vuoden aikana reaktiot ja oireet vähenevät huomattavasti silloin, kun trauman käsittelyprosessi on käynnissä, mutta puolen vuoden jälkeen parantumista ei juurikaan tapahdu. Tämän takia trauman käsittely ja työstäminen on tärkeää heti trauman jälkeen, jotta säästytään pitkäaikaisilta seurauksilta ja haitoilta. (Saari 2013)

Suomessa kriisityö on laadukasta. Laadukkaan siitä tekee varhaiset interventiot eli kriisityön vaihe, jossa kokemusta käsitellään syvällisesti käymällä läpi ajatuksia ja tunteita. Varhainen interventio ehkäisee juurikin traumaattisen tapahtuman pitkäaikaisia seurauksia. Suomessa on myös hyvää se, että psyykkistä ensiapua antaa usein siihen koulutettu ammatti-ihminen. Muissa maissa psyykkisen ensiavun annon hoitaa lähtökohtaisesti vapaaehtoiset tai vähemmän koulutusta saaneet henkilöt, esimerkiksi sairaanhoitaja, jolla ei ole erillistä koulutusta psyykkisen ensiavun antoon. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että trauman kokeneen henkilön luokse mennään välittömästi, vaikkei kokemusta olisikaan. (Niskanen 2017)

Mistä on kyse?
Henkinen ensiapu tulee tarpeeseen kriisitilanteessa. Kyseessä voi olla esimerkiksi onnettomuus tai läheisen kuolema. Alla Suomen punaisen ristin henkisen ensiavun neuvot auttajalle.
Käyttäydy rauhallisesti.
Puhu loukkaantuneelle.
Kuuntele häntä.
Pysy autettavan luona, älä jätä häntä yksin.
Pidä huolta, kosketa.
Kerro rehellisesti, mitä on tapahtunut ja miten tilanne etenee.
Pidä uteliaat loitolla.
(Punainen risti)


Henkinen ensiapu. Punainen risti. Verkkodokumentti. https://www.punainenristi.fi/ensiapuohjeet/henkinen-ensiapu. Luettu 15.12.2017.

KUVA 1. [Viitattu 15.12.2017]. Saatavilla: https://www.e-psikiyatri.com/turkiye-nin-ilk-bagimlilik-danismanligi-ve-rehabilitasyon-programi-acildi-62154.

KUVA 2. [Viitattu 15.12.2017]. Saatavilla: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160623120307.htm. 

Niskanen, Mika 2017. Jokainen voi antaa psyykkistä ensiapua – "Aluksi lohduttavia sanoja ei ole olemassa". Yle Uutiset. Verkkodokumentti. Päivitetty 10.1.2017. https://yle.fi/uutiset/3-9378626. Luettu 15.12.2017.

Saari, Salli 2013. Traumaattisten kokemusten pitkäaikaiset seuraukset. Teoksessa: Kuin salama kirkkaalta taivaalta. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava. 90-93.


Kommentit

  1. Hyvä ja selkeä teksti! Kirjoitus etenee loogisesti kertoen ensin trauman käsittelystä, konkreettisista oireista arkipäivässä ja lopulta auttamismenetelmistä. Lopussa oleva "Mistä kyse?" -lista konkretisoi hyvin, kuinka toimia kyseisenlaisessa tilanteessa! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aikmofobia

Aikmofobia eli terävien esineiden sairaalloinen pelko.   KUVA 1. Fobia yksistään tarkoittaa, jonkun asian suunnatonta pelkoa, joka saattaa lamauttaa hetkellisesti elimistön toiminnan, kuten liikkumiskyvyn. Fobiat ovat kuitenkin melko yleisiä, eikä ole mahdotonta, että lähipiirissä on foobikkoja. Aikmofoobikko pelkää esimerkiksi veitsiä tai neuloja. Neuloja pelkäävän henkilön hoito terveydenhuollossa saattaa olla hyvinkin haastavaa ja joskus jopa hankalaa.  Fobiat ovat melko yleisiä, varsinkin aikmofobia. Fobiat ovat mielenterveyden häiriöiksi luettavia pelkotiloja. Pelot ovatkin yleensä kuviteltuja epärealistisia vaaratiloja, kuten esimerkiksi, että terveydenhoitaja pistäisi rokotuksen luuhun. Mikä teoriassa on mahdollista, mutta erittäin epätodennäköistä tapahtua oikeasti.    KUVA 2. Neulafobiasta kärsivät saattavat fobian takia välttää rokotusten ja verikokeiden ottamista, joka vaikuttaa suhteellisen paljon elämään ja terveyteen, sekä sen...

Bipolaarihäiriö

Maanis-depressiivisyys nykyisin kaksisuuntainen mielialahäiriö   KUVA 1. Kaksisuuntainen mielialahäiriö eli bipolaarihäiriö eli maanis-depressiivisyys on pitkäaikainen mielenterveyden häiriö, usein myös periytyvä. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön aiheuttamana henkilö sairastaa masennusta ja maniajaksoja. Periaatteessa kaksisuuntainen mielialahäiriö ei juurikaan eroa masennuksesta, kun puhutaan oireista. Ainoa erottava tekijä näiden kahden välillä on, että kaksisuuntainen mielialahäiriö kestää yleensä vähemmän aikaa. Masennus- ja maniajaksot eivät ole siis yhtä pitkiä kuin ”normaali” masennuksessa. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla esiintyy kuitenkin suhteessa useammin psykoottisia tiloja, sekä ajatusten ja liikkeiden hidastumista. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennus jaksot ovat usein huomattavasti pidempi kestoisia kuin maniajaksot. Tämän kaltaisen masennuksen hoitoon ei aina auta lääkkeellinen hoito vaan enemmän apua on tiiviistä ja tukevasta psykoterap...

Psykometriikka

Psykologia – psykometriikka KUVA 1. Psykometriikka on psykologiaan kuuluva tieteenala. Psykometriikka käyttää apunaan matematiikkaa ja tilastotiedettä psykologisten ominaisuuksien mittaamiseen, kuten esimerkiksi kykyjen ja luonteenpiirteiden mittaamiseen. Psykometriikan tarkoituksena on kehittää erilaisia kokeita ja kyselyitä, joiden avulla pystytään mittaamaan ja havainnollistamaan psykologisia ominaisuuksia. Mittaaminen tapahtuu valitsemalla joukko muuttujia. Mitata voi hyödyntäen erilaisia asteikoita. o Luokitusasteikkoa käytettään, kun halutaan mitata jotain minkä voi sijoittaa tiettyyn luokkaan. Esimerkiksi luokitteluasteikkoa voidaan käyttää, kun halutaan luokitella ominaisuuksia (sukupuoli). Ominaisuuden on sijoituttava tiettyyn luokkaan (mies, nainen tai muu sukupuolinen). o Järjestysasteikkoa käytetään, kun halutaan sijoittaa mitatut tulokset järjestykseen. Esimeriksi järjestysasteikkoa voidaan käyttää, kun halutaan järjestää ominaisuudet (älykkyysosamäärä...